Klantverhaal: ‘De Zweedse archipels zijn pareltjes aan de kust’

Als kapitein bij de marine en de kustwacht kon Arie Leewis (65) zich ook na zijn vervroegde pensioen geen leven zonder water voorstellen. Daarom smeedde hij met zijn vrouw Caroline (55) een plan om huis en haard te verkopen en te gaan wonen op hun Super Lauwersmeer Spiegelkotter 1300. Als dochter van een fervente pleziervaarder zag zij een toekomst aan boord wel zitten. Mits er ook verre reizen op de planning kwamen!

Een gejoggeld schip met een zeeg. Toen Arie in 2018 de SL Spiegelkotter 1300 voor het eerst spotte, was hij op slag verkocht door het lijnenspel van het schip uit 1993. Dit moest de opvolger worden van hun Admiraal Kruiser. “Daar hadden we toen net een Moezelreis van een paar weken mee gemaakt. Met alleen gas aan boord, werd dat een behoorlijk Spartaanse onderneming. We waren op zoek naar meer ruimte en comfort.”

Emotionele waarde

Juist op dat vlak hadden de opdrachtgevers van het schip, het Zwitserse echtpaar Kaiser, kosten nog moeite bespaard. “Van dubbelglas tot leefkeuken; de Spiegelkotter oversteeg al onze verwachtingen qua isolatie en indeling.” Ook Caroline droomde bij de bezichtiging al weg bij het vooruitzicht op langdurige verblijven aan boord. Al zat er voor haar wel een dubbele lading aan het verruilen van de Admiraal Kruiser voor de Spiegelkotter.

De Kruiser konden we kopen dankzij de financiële steun van haar vader.

“De Kruiser konden we kopen dankzij de financiële steun van haar vader. Hij had zijn passie voor watersport op Caroline overgebracht en gunde haar ook een toekomst op het water.” Als dank kreeg het schip dezelfde naam als haar vader; Henrique. Maar nog voor de doop van het jacht overleed hij onverwachts. “Dat was destijds een flinke klap. Je kunt je voorstellen hoeveel emotionele waarde de Kruiser voor Caroline had.”


Wonen aan boord

Vanuit haar twijfel ontspon zich een mooi gesprek over de toekomst tussen de geliefden, die elkaar ooit ontmoetten aan boord van Aries patrouilleschip bij de kustwacht. “Mijn collega was een vriendin van Caroline en naam haar als gast eens mee. Lang verhaal kort; niet veel later trok er een prachtige dame bij me in huis in Utrecht.” Aan de keukentafel daar wikten en wogen ze over de aanschaf van de Spiegelkotter.

Wat als we van de Super Lauwersmeer Spiegelkotter op onze vaste ligplaats in de haven van Dordrecht nou eens onze permanente verblijfplaats maken? Met het opwerpen van die vraag verdwenen alle twijfels. “Over een paar jaar stoppen met werken en dan door Europa varen. Dat is wat we diep in ons hart allebei het liefst wilden. Hoe of wat wisten we nog niet precies, maar door het overlijden van Henrique was te lang uitstellen geen optie meer. Soms voel je: dit moet je gewoon doen!”


Vernoemd naar vader

Het vooruitzicht op een toekomst aan boord met fraaie reizen won het zo van de emotionele waarde die aan hun Admiraal Kruiser ‘Henrique’ kleefde. “Om die emotionele lading ook mee te geven aan de SL Spiegelkotter gaven we ons nieuwe jacht opnieuw de naam van haar vader mee.” Nog meer symboliek gaf de bestemming van hun eerste reis: Frankrijk! Terug naar het land waar Caroline veel vakantiemomenten met haar vader op het water doorbracht.

Van hun werkgevers kregen beiden alle ruimte om de wekenlange reis met hun hondje Jazzy te maken. “Voor ons was het ook een mooie test over hoe het leven aan boord zou zijn. Wilden we daarvoor ons hele hebben en houden verkopen?” Na een schitterende reis vanuit Dordrecht binnendoor naar Parijs en weer terug, was het antwoord volmondig ja! “We vonden het fijn om lang onderweg te zijn en ervoeren aan boord alle gemakken van thuis.”

De meren maakten een diepe indruk op ons. Het ongelofelijk heldere water, omringd door dichte oude bossen zorgt voor idyllische plaatjes

Appartement verkocht

Varen is leven, werd het credo van Arie en Caroline. Niet veel later verkochten ze hun appartement in Utrecht en werd Dordrecht hun nieuwe standplaats. “We liggen in het historische deel van de haven met alle faciliteiten binnen handbereik. Om ons heen treffen we mensen met dezelfde woonbeleving en watersportpassie. Dat heeft ons een rijk sociaal leven gegeven ten opzichte van wonen in een wijk.”

Toch namen ze in 2022 voor een half jaar afscheid van de mensen die hun in Dordrecht omringden. Na wat kortere uitstapjes in Nederland, werd het tijd voor het grotere werk. “Ik kon dat jaar op mijn 64e vervroegd met pensioen en Caroline trof een mooie regeling met haar werkgever. Van oktober tot april werkte ze zeven maanden, waarna ze in de zomer vijf maanden onbetaald verlof mocht opnemen. Zo ontstond de kans om Scandinavië te ontdekken!”


Voorbereiden op Scandinaviëreis

De reis werd zorgvuldig voorbereid. “Scandinavië is niet het goedkoopste deel van Europa. Alleen aan brandstof zouden we al flink in de portemonnee moeten daar. Op voorhand wisten we dus dat het van een paar keer per week dineren niet zou komen. Daarom namen een flinke voorraad proviand mee, waaronder 150 liter aan wijn, bier en koffie. Konden we het aan boord gezellig maken.”


Ook de route werd zorgvuldig uitgestippeld. “We voeren de Lek op naar Arnhem en namen daarna de IJsselroute richting Zwolle en Meppel. Vandaaruit zetten we koers naar Coevorden en Emmen om bij Ter Apel de grens naar Duitsland over te gaan. Via het Kustenkanaal trokken we naar Oldenberg om uiteindelijk via de Weser Duitsland uit te varen naar Denemarken.”

Om die emotionele lading ook mee te geven aan de SL Spiegelkotter gaven we ons nieuwe jacht opnieuw de naam van haar vader mee.

Genieten van steden, eilanden en meren

De vele eilanden daar maakten indruk. “Sommige zijn groot, sommige klein. Sommige zijn bewoond, andere weer niet. Maar de gemene deler vormt de prachtige ongerepte natuur die je daar aantreft.” Uitstapjes naar Sønderborg, Faaborg en Svendborg waren zeer de moeite waard, maar hoogtepunt in Denemarken was toch wel de week die ze in Kopenhagen doorbrachten. “Van de huisjes van Nyhavn tot het standbeeld van de Kleine Zeemeermin. We hebben er alles gezien en genoten van de ongedwongen sfeer die in de stad hangt!


Vanuit Kopenhagen ging de reis verder naar Zweden. Met Helsingborg, Halmstad, Falkenberg en Varberg werden op weg naar Göteborg alle kustplaatsen aan de Westkust aangedaan. “Daarna voeren we dwars door Zweden over onder andere het Vänernmeer en Vätternmeer naar Stockholm. “De meren maakten een diepe indruk op ons. Het ongelofelijk heldere water, omringd door dichte oude bossen zorgt voor idyllische plaatjes.”

Stockholm archipel als hoogtepunt

Ook in Stockholm verbleven Arie en Caroline weer een hele week. “Een wereldstad, waar je een totaal andere leefwereld treft dan in Nederland. Nergens vind je grafiti of vuil, E-bikes staan er niet eens op slot en de mensen zijn veel terughoudender.” Het allermooiste deel van hun reis moest toen nog komen. “De ware schatten van Stockholm vonden we net buiten de stads­grenzen. Daar wachtte de archipel van Stockholm op ons. Een eilandenrijk van zo’n 30.000 sprookjesachtige eilandjes, met elk hun eigen charme. Echt een parel aan de kust.”


Met Stockholm werd meteen het verste punt van hun reis bereikt. Daarna ging het via de oostkusten van Zweden en Denemarken weer richting Duitsland. “Bij de archipellen was het nog even goed opletten. Een stuurfoutje en je kunt maar zo op een rots lopen. Maar daarna was het weer heerlijk ontspannen reizen. In Scandinavië tref je een ander golfpatroon. Maar onze Super Lauwersmeer Spiegelkotter heeft een zeewaardige romp en kon ook op de terugreis weer geweldig uit de voeten op de kustwateren.”

Finland als nieuwe droom

Terug in Nederland deden Arie en Caroline zelfs nog even het Friese Noardburgum aan voor een bezoekje aan de werf van Super Lauwersmeer. “De eigenaren Bastiaan en Louis zijn echt een vraagbaak voor ons op technisch gebied en qua onderhoud. We deelden onze reiservaringen met hen en kregen als presentje jassen van Super Lauwersmeer. Die gaan zeker mee op onze volgende reis. Die staat gepland voor mei 2024. Ook dan gaan we weer vijf maanden weg. Ditmaal om Finland te ontdekken.”

Arie en Caroline hebben hun eigen Youtube-kanaal met tips voor een reis als deze.

Meer van deze verhalen lezen?

Vraag ons jubileummagazine aan

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring.

Een ogenblik geduld…Internationaal
bekroond:
HISWA Dutch yacht of the year 2023 European Power Boat of the year 2023 Best of Boats finalist 2020 international
Ontdek Super Lauwersmeer
Super Lauwersmeer
Rijksstraatweg 80
9257 DV Noardburgum (NL)
+31 (0)511 44 21 81
info@superlauwersmeer.nl Volg ons op Facebook