De Evolve 46 OC: Occasion in nieuwstaat!

Lovende recensies in de internationale watersportmedia en in 2016 nominaties voor Power Boat of the Year bij Boot Düsseldorf en Motorboot van het Jaar tijdens de HISWA. Vanaf de tewaterlating in 2015 was de Evolve 46 OC een ware eyecatcher op beursvloeren en in magazines. Enorm dankbaar waren Gerard Fortuyn en zijn vrouw dan ook, dat zij de trotse eigenaren mochten worden van de eerste Evolve 46 OC die Super Lauwersmeer bouwde. Acht jaar later nemen zij met pijn in het hart afscheid van hun geliefde ‘one off’ Linquenda.


‘De nieuwe eigenaar van Linquenda heeft veel om dankbaar voor te zijn’

Wat als die ene zomerdag in 2013 niet bloedheet was geweest? Zou de eerste Evolve 46 OC van Super Lauwersmeer er dan hetzelfde uit hebben gezien? Het antwoord op die vraag zullen we nooit weten, want die verzengende dag vond wel degelijk plaats. Het toeval wilde, dat de heer Fortuyn en zijn vrouw juist op dat moment met hun Vlet op weg waren naar Dokkum en op de brug nabij de werf van Super Lauwersmeer stuitten.

Toevallige ontmoeting

“Om de brug te kunnen passeren, moest ik de kap afbreken”, blikt Fortuyn terug. “Maar daar had ik in de brandende zon weinig trek ik in. Daarom voeren we naar de haven van de werf en meerden daar aan.” Om zijn havengeld te betalen, stapte hij het kantoor van de werfeigenaren Bastiaan en Louis binnen. “Die waren met stomheid geslagen en legden uit dat ze geen passantenhaven maar scheepswerf waren, haha.”

Het drietal kwam aan de praat en vond zichzelf al snel terug aan boord van Fortuyns jacht, gevolgd door een rondleiding over de werf. “Ze lieten ons eerst de schiphuizen die ze bouwden zien. Ik wist niet wat ik zag en was meteen verkocht. Aan de ene kant kon je de auto inrijden en aan de andere kant uitvaren met je jacht! Ter plekke kocht ik zo’n schiphuis.”


Nieuwsgierig naar nieuwbouw

In de bouwhallen raakte Fortuyn andermaal onder de indruk. “De jachten, die daar in aanbouw waren… Prachtig! Net als het ambachtelijke vakmanschap dat van de jachtbouwers afspatte.” Zijn nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden die Super Lauwersmeer qua jachtbouw bood, groeiden met de minuut. “Toen Bastiaan en Louis vertelden dat ze semi custom build jachten bouwden, raakte ik nog enthousiaster.”

Het vooruitzicht om een schip naar eigen wens te laten ontwikkelen, besprak de succesvolle ondernemer die avond met zijn vrouw. “Even daarvoor had ik tot mijn ergernis weer eens met een zaklamp aan de krant gelezen onder de tent. En mijn vrouw gaf te kennen dat ze aan boord de panoramische vergezichten mistte. De volgende ochtend wandelden we daarom weer het kantoor van Bastiaan en Louis binnen.”


Eerste schetsen op tafel

Al snel kwamen de eerste schetsen van het beoogde nieuwe Evolve-model van Super Lauwersmeer op tafel. “Een evolutie van de klassieke ontwerpen van een kotter en kruiser. Zoiets hadden we nog nooit gezien, wat een blikvanger! Net als eerder bij het schiphuis gaven we meteen aan dat wij de eigenaar wilden worden van de eerste Evolve 46 OC. Dat snelle beslissen, past bij ons. Zo ging het bij de koop van onze auto’s en huizen ook altijd.”

In de periode die volgde, kregen Fortuyn en zijn vrouw alle tijd en ruimte om hun persoonlijke wensen goed in kaart te brengen. Uiteraard stonden zit- en kookmogelijkheden met ruim uitzicht en een deels overkapt en verlicht achterdek bovenaan het verlanglijstje. “Maar als fervent Mercedes-liefhebber wilden we qua interieur, exterieur en techniek vooral de perfectie van dit Duitse automerk vertalen naar het water.”

Keuze voor het allerbeste

Van geplakte ramen tot metallic lak en van twee stabilizers tot navigatieapparatuur. “In samenspraak met Super Lauwersmeer kozen we overal voor het allerbeste.” Geen jacht voor de klant, maar met de klant bouwen. Dat motto maakte Super Lauwersmeer meer dan waar tijdens het bouwproces. “Op de bank in de salon mochten we eerst proef zitten en voordat de keuken definitief geplaatst werd, konden we deze eerst proefondervindelijk gebruiken.”

Welke feedback Fortuyn en zijn vrouw ook gaven, Super Lauwersmeer ging ermee aan de slag. “Om de twee weken waren we op de werf om de vorderingen te zien. Elk bezoek was een feest.” Twee jaar lang nam de bouw in beslag. De waardering voor alle tijd en energie die zowel de opdrachtgever als de werf in de semi custom made Evolve 46 OC staken, kwam al snel na de tewaterlating in 2015.


Nominaties tijdens Boot Düsseldorf en HISWA

“Binnen- en buitenlandse media brachten lovende testverslagen, zowel Boot Düsseldorf als de HISWA nomineerden onze Evolve in 2016 als jacht van het jaar en overal waar we aanmeerden, hoorden we van medewatersporters hoe mooi Linquenda wel niet was!” Dat de keuze voor een naam viel op een Bijbels woord is niet voor niks. “Vrij vertaald geeft het weer dat we dankbaar moeten zijn voor alles wat ons gegeven is in de korte tijd dat we op de wereld zijn.”

En dankbaar zijn Fortuyn en zijn vrouw zeker voor alles wat hen tot nu toe gegeven is. “We mochten een succesvol bedrijf opbouwen, dat ons financieel onafhankelijk maakte. Maar de echte rijkdom zit in het genieten van twee dochters, een zoon en fantastische kleinkinderen.” Als zeventigers beginnen de jaren inmiddels te tellen. Om de tijd die rest zoveel mogelijk bij hun (klein)kinderen door te brengen, gaat Linquenda nu in de verkoop.


Nederland ontdekt vanaf het water

“Met onze Evolve 46 OC ontdekten we Nederland acht jaar lang vanaf het water. Van Maastricht tot Sneek, vele plaatsen hebben we bezocht. Maar we willen niet langer wekenlang van huis zijn. Kinderverjaardagen, diplomafeestjes, huwelijksjubilea. Dat privé-geluk meemaken, vinden we belangrijker. Daarom verhuizen we ook van Broek op Langedijk naar Amersfoort. Dichterbij onze (klein)kinderen.”

Van villa naar appartement en van wekenlange vaartripjes naar dagtochten op de elektrische fiets. “In die keuzes speelt mee dat mijn vrouw minder goed ter been raakt. We gaan een nieuwe levensfase in en dat zal even wennen zijn. Afscheid nemen van Linquenda doen we met pijn in ons hart, daar hebben we echt wel een traan om gelaten. Maar er is en blijft genoeg over in ons leven om dankbaar voor te zijn.”


Schip in nieuwbouwstaat

Diezelfde dankbaarheid hoopt Fortuyn ook te voelen, bij de nieuwe eigenaar van Linquenda. “We zijn er superzuinig op geweest. Super Lauwersmeer kreeg het jacht elke winter in onderhoud en acht jaar lang lag het schip vrij van weersinvloeden in ons schiphuis op de werf. Voor € 579.000,- krijgt u met Linquenda een uniek schip in handen. Een jacht bovendien, dat ook nog eens in een exceptionele staat verkeert.”

Meer weten?

Interesse in of meer weten over de Evolve 46 OC 'Linquenda' en/of het schiphuis dat beschikbaar komt? Neem contact op met onze werf.Internationaal
bekroond:
HISWA Dutch yacht of the year 2023 European Power Boat of the year 2023 Best of Boats finalist 2020 international
Ontdek Super Lauwersmeer
Super Lauwersmeer
Rijksstraatweg 80
9257 DV Noardburgum (NL)
+31 (0)511 44 21 81
info@superlauwersmeer.nl Volg ons op Facebook