​‘Super Lauwersmeer bouwde onze gedroomde varende vakantiewoning’

Aad en Marleen van Dorp groeiden allebei op een boerderij op. Toch verschilt hun jeugd nogal. Waar Aads gezin zichzelf nauwelijks tijd gunde voor andere interesses dan hun melkveebedrijf, werd Marleen naast het akkerbouwbedrijf van haar ouders ook grootgebracht op het water. Lange tijd probeerde Marleen tevergeefs haar passie voor watersport over te brengen op Aad. Een missie waar ze door een samenloop van omstandigheden en dankzij Super Lauwersmeer toch nog in slaagde.


Varen, waterskiën, surfen, zwemmen. Marleens jeugd en die van haar broers en zus werd erdoor gekleurd. Vakanties, weekenden, dagjes; zodra het kon, namen hun ouders hun kroost mee het water van de Brielse Maas op. “Ik bewaar prachtige herinneringen aan die tijd en hoopte altijd dat ik nieuwe ervaringen op het water met Aad zou kunnen maken. Hij had alleen niet zoveel op met mijn watersportpassie…”

Nooit een boot

“Een keer ging ik een weekeind mee waterskiën”, blikt Aad terug op hun verkeringstijd. “Dat was totaal mijn ding niet…” Een boot; daar zou hij nooit aan beginnen. Die stellige overtuiging kon Marleen ook niet veranderen, nadat ze in 1990 trouwden en te midden van veel water de ouderlijke boerderij van Aad betrokken. “Dagelijks trokken de sloepen en kruisers aan ons voorbij. Maar wat ik ook probeerde, Aad bleef bij zijn mening.”


Familiesloep gekocht

Twintig jaar lang hield Aad voet bij stuk. De kentering kwam toen Marleen haar ouders verloor, waarna haar broers en zus Aad op het hart drukten om nu toch echt eens te proberen om de wens van zijn vrouw in vervulling te laten gaan. Wat Marleen lang voor onmogelijk hield, gebeurde. Aad: “We kochten een sloep en ik zou het een vaarseizoen lang de kans geven. Op het water ervoer ik rust en ruimte. Ik werd er heerlijk relaxed van.”

Gezondheidsproblemen

Jarenlang koersten Aad en Marleen zomers lang van hotel naar hotel. Marleen: “Ondertussen was varen ook Aads lust en leven geworden.” Toen gezondheidsproblemen Marleen parten gingen spelen, besloot het stel nóg meer voor hun gezamenlijke passie te gaan. Die keuze zorgde voor een ingrijpende verandering van levenskoers. “Na lang wikken en wegen ging na 31 jaar onze boerderij in de verkoop”, vertelt Marleen.


Nieuwe watersportdromen

“Zonder boerderij kon Aad het rustiger aan gaan doen en kregen we meer tijd om te varen.” Een boerderij verkopen in een oververhitte woningmarkt leidde tot de financiële slagkracht voor nieuwe watersportdromen: de aanschaf van een eigen motorjacht om de binnen- buitenlandse wateren mee te bevaren. Op zoek naar een jong gebruikt jacht, oriënteerden Aad en Marleen zich op vele beurzen.

Op slag verliefd

“Maar waar we ook zochten, nergens vonden we ons droomjacht”, blikt Aad terug. Met een bezoek aan Motorboot Sneek werd nog een laatste poging gewaagd. “We waren al moedeloos op weg naar onze auto”, vertelt Marleen. “Maar ineens zag ik Aads ogen stralen. Vanuit een ooghoek zag hij de Discovery 42 OC van Super Lauwersmeer liggen. Ik zag hem gewoon op slag verliefd worden op het design!”

Klik met Bastiaan en Louis

De reis huiswaarts werd nog even uitgesteld voor een goed gesprek met Bastiaan en Louis Jousma, de eigenaren van Super Lauwersmeer. Aad: “Het verhaal van hun werf sprak ons meteen aan. Super Lauwersmeer ademde in alles uit alleen het beste na te streven. Ook vielen we voor de hoge mate van personalisatie. We konden de Discovery 42 OC geheel naar eigen wens en smaak laten samenstellen. We voelden meteen een klik. Daarom besloten we ons idee om voor een occasion te gaan te laten varen en voor nieuwbouw te kiezen.”


Keuze voor ambacht en vakmanschap

Tijdens de bouw overtrof Super Lauwersmeer alle verwachtingen. Marleen: “Het ambacht en vakmanschap spatten er tijdens het bouwproces vanaf. Iedere week kregen we foto’s en video’s van de voortgang toegestuurd. Daar keken we iedere keer weer naar uit. Ook waren we altijd welkom op de werf in Noardburgum. Daar voeren we dan blind op de adviezen van Bastiaan en Louis bij alle keuzes die we tot detailniveau moesten maken.”

Alle ruimte voor eigen inbreng

Bij elk advies stond een ding voorop, stelt Aad. “Er werd ons niets opgedrongen, altijd hielden we volledige keuzevrijheid.” Zo werd de kleur van het exterieur bepaald op basis van een Audi die Aad zag rijden, kreeg de keuken een combioven om de bakkunsten van Marleen alle ruimte te geven en werd de houtnerf van het interieur van boven naar beneden in plaats van horizontaal geplaatst. “Want zo groeit een boom ook”, aldus Aad.


Wensen tot in perfectie vervuld

“Het zijn slechts enkele voorbeelden van personalisatie”, aldus Marleen. “Maar we kunnen er nog legio noemen. Van het voorraam dat elektrisch opent als we een briesje tijdens het varen willen voelen tot de zwarte kleurstelling van de keuken, omdat we een moderne uitstraling wilden. Geen wens was te gek en werd tot in perfectie vervuld.” Aad: “Ik weet van mezelf dat ik nogal een Pietje Precies ben. Maar ik heb echt nergens op- of aanmerkingen op.”Varende vakantiewoning

‘Hun varende vakantiewoning’, zo noemen Aad en Marleen hun tot De Kwakel gedoopte Discovery 42 OC. “We voeren afgelopen vaarseizoen 325 uur!”, rekent Marleen voor. “We genieten zo ontzettend als we op ons jacht verblijven. We hoeven niet meer van hotel naar hotel nu. De Kwakel is ons hotel! Ik voel me weer het kind van vroeger en ben dolblij dat ik dankzij Super Lauwersmeer dat gevoel nu met Aad kan delen op ons droomjacht.”

Op De Kwakel voelen Aad en Marleen zich als thuis. “Natuurlijk komt dat door alle ruimte, luxe en comfort die Super Lauwersmeer ons aan boord bezorgde” stelt Aad. “Maar ook de naam draagt daaraan bij. Onze boerderij stond aan De Kwakelweg in Maasland en werd door iedereen De Kwakel genoemd. Dat die naam nu op ons eigen jacht prijkt, is prachtig.”

Ontdek meer over de Discovery 42 OC ->

Meer van deze verhalen lezen?

Vraag ons jubileummagazine aan

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring.

Een ogenblik geduld…Internationaal
bekroond:
HISWA Dutch yacht of the year 2023 European Power Boat of the year 2023 Best of Boats finalist 2020 international
Ontdek Super Lauwersmeer
Super Lauwersmeer
Rijksstraatweg 80
9257 DV Noardburgum (NL)
+31 (0)511 44 21 81
info@superlauwersmeer.nl Volg ons op Facebook