​Nog meer vaarcomfort Discovery-serie dankzij innovatieve Hull Vane®

Super Lauwersmeer zet haar positie als innovatieve werf nog meer kracht bij. De Friese jachtbouwer heeft de primeur met de installatie van de allereerste semi-custom Hull Vane® op een stalen nieuwbouwjacht onder de 15 meter. De voordelen op het gebied van vaarcomfort, vaarsnelheid en efficiënte zijn groots.

Zowel eigenaren van een Super Lauwersmeer Discovery alsook de pers zijn het er unaniem over eens; de vaareigenschappen van een Discovery zijn fantastisch. Het speciaal ontwikkelde onderwaterschip is het resultaat van een halve eeuw jachtbouwervaring en het streven naar perfectie. “Varen doet dit stalen jacht als een scheermes”, schreef de Nederlandse watersportjournalist Epco Ongering over de Discovery 47 OC. Motorboot-journalist en tevens jurylid van de Powerboat of the Year-verkiezing Yvonne Zwaan roemde de Discovery 45 AC om haar perfecte rechtuit stabiliteit en prettige wendbaarheid.

Zoals het Super Lauwersmeer betaamt gaat de werf nu nog een stap verder. De innovatieve semi-custom Hull Vane® past daarom perfect bij de Discovery-serie. Dit hydrodynamisch vleugelvormig aanhangsel wordt achter het jacht gemonteerd en heeft een positieve invloed op de vaarprestaties.


Meer vaarcomfort

De Hull Vane® zorgt ervoor dat de scheepsbewegingen worden gedempt en het vaarcomfort hierdoor nog verder toeneemt. Bovendien wordt de hekgolf aanzienlijk verminderd. Dat maakt het mogelijk om comfortabeler op hoge snelheid te varen en hierbij bovendien veel minder golven te veroorzaken. De Hull Vane® genereert een liftkracht van de achterkant van het schip waardoor deze horizontaler vaart. Dit is sterk voelbaar voor wie aan het roer staat. Bijkomend voordeel; het geluid van de hekgolf zwakt eveneens af.

Stiller en zuiniger

Door toepassing van de Hull Vane® wordt eveneens de weerstand verlaagd. Dat zorgt ervoor dat met hetzelfde vermogen een hogere topsnelheid te behalen is. Bovendien hoeft de motor minder hard te werken op kruissnelheid wat een positief gevolg heeft voor het brandstofverbruik en het geluid aan boord.

Bewezen effectief

De Hull Vane® is een bewezen toepassing. Reeds meer dan 30 Hull Vanes zijn gebouwd en toegepast in onder andere superjachten, patrouilleschepen, offshore schepen en passagiersschepen. De Hull Vane® werd uitgevonden door de Nederlandse hydrodynamicus Piet van Oossanen tijdens de optimalisatie van een zeiljacht voor de America’s Cup in het begin van de jaren 2000. Innovatie is erg belangrijk voor Hull Vane. Veel tijd wordt besteed aan research & development voor de zoektocht naar hogere efficiëntie en beter vaarcomfort. Het bedrijf focust op oplossingen die bewezen resultaat leveren en betrouwbaar zijn op lange termijn. En dat past perfect bij Super Lauwersmeer.

Werking

Wat de Hull Vane® doet is energie terugwinnen uit de hekgolf en deze omzetten in voorwaartse stuwkracht. Het vleugelprofiel wekt een liftkracht op uit de schuin opwaartse stroming achter de spiegel. Deze liftkracht staat voorover en tilt dus niet alleen het achterschip iets op, maar geeft deze ook een duwtje in de rug. Bovendien wordt de toegevoegde weerstand door de stampbeweging in golven verminderd. De Hull Vane® werkt extra goed in ondiep water, zoals de Friese meren en het IJsselmeer. Dit komt doordat een schip op ondiep water de neiging heeft zich achterin “in te graven”. De verticale liftkracht van de Hull Vane® compenseert dit, waardoor het schip vlakker blijft varen en een hogere snelheid kan aanhouden.

Primeur op de Discovery 47 OC

Op de werf in Noardburgum bouwt Super Lauwersmeer momenteel aan een Discovery 47 OC waarop de semi-custom Hull Vane® haar debuut zal beleven in een stalen nieuwbouwjacht onder de 15 meter. Deze zomer gaat het jacht te water en zal Super Lauwersmeer praktijktesten gaan uitvoeren.

Testresultaten

Wilt u meer weten over de Hull Vane en de testresultaten? Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend gesprek op de werf of via de digitale wegen.Internationaal
bekroond:
HISWA Dutch yacht of the year 2023 European Power Boat of the year 2023 Best of Boats finalist 2020 international
Ontdek Super Lauwersmeer
Super Lauwersmeer
Rijksstraatweg 80
9257 DV Noardburgum (NL)
+31 (0)511 44 21 81
info@superlauwersmeer.nl Volg ons op Facebook